Itinerary Singapore (Day Trip)

04;00am— Arrived at Singapore
08:20am– Arrived at Station Bus and purchase MRT Unlimited 1 Day Pass 20$(10$ 1 day pass+10$ deposit card) at Bugis Station
09:15am– Going to Chinatown Street 
10:15am— Going to Clarke Quay Street 
12:00pm—Going to Little India 
13:00pm—Shopping at Mustafa Centre (in area liltle India)
13:30pm– Going to Arab Street at Bugis
14:00pm– Going to Marina Bay Explore Marina Sands Bay / Esplanade / Helix Bridge
15:00pm– Waterfront at Merlion Bay at Raffles Place
17:30pm– Going to Garden by The Bay at Bayfront 8$ 
19:30pm– Refund Unlimited Day Pass 10$ at MRT Bugis Station
20:30pm– Walk to Rochor Station and Take a Bus 3.3$ to Larkin
21:30pm— Arrived Singapore Immigration
22:30pm– Arrived at Larkin, JB

















Tips 
-untuk Tiket MRT ambil yang unlimited day pass
-word highlight Red is name station for MRT
-untuk cari souvenir better beli dekat Chinatown 
-if ada plan untuk explore USS or Sentosa Island , for ticket purchase better beli online, ade less
-if kalau nak itinerary full , bole inbox di FB : jim shamsul


Itinerary Korea (Seoul + Busan)



































Tips 
-Creadit to FB : ryzz izkandar for itinerary travel in Seoul
-makanan if nak jimat just bawak siap2 dari malaysia (maggi,sardin,serunding) and nasi just beli dekat 7E or CU . 
-kalau nk pakai simcard boleh but suggest korang sewa pocket wifi dkat Klia or dekat airport Korea, so kalau share ramai-ramai boleh jimat. Tpi mostly dkat Korea banyak saja wifi Free cuma ada dekat certain tempat and for me sepanjang menetap di Korea , hidup by detect wifi Free dkat Korea je.
-kalau pakai subway, pastikan korang beli Tmoney dekat vendor machine or dkat 7E or CU ade jual sebab mostly transport and transition jual beli barang pon pakai Tmoney.
-Before datang korea, make sure download apps Subway KakaoMetro or Subway, sebab melalui apps ni senang nak tahu route destination station Subway yang nak dituju.
-Accomodation if stay in Seoul , suggest stay in area Itaewon sebab sana banyak boleh jumpa dengan orang Malaysia. if kalau tempat lain, servey under booking or other apps, search yang paling dekat dengan station Subway, sebab ade certain Guesthouse murah but jauh dgn Subway Station. If stay in Busan, servey under booking or other apps, search yang paling dekat dengan station Subway.
-kalau datang Korea , suggest korang kuatkan kaki korang , sebab interchange antara line Subway semua memerlukan kudrat jalan kaki yang agak jauh.
-kalau nk shopping sourvenir yang murah in Seoul di Namdaemun Market or Myeongdong Market, kalau  Busan di Gukje Market.
-kalau sesiapa tak biasa "ek ek" tanpa air paip, so preapare wet tissue sbb mostly ssh nk jumpa kepala paip
-kalau nak guide takut hilang arah, download la siap siap Google Maps, sbb Google Maps kalau hilang connection internet pon ia still akan berfungsi detect melalui radar GPS phone korang.Sangat senang guna Google Maps sebab ia akan suggest naik Subway dkat Station mana and if kena naik Bus and Bus yang No brapa and berenti dekat station mana.
-Language sangat sangat penting plz Download Google Translate, download Bahasa apa yang korang nk translate siap siap. Sbb apps Google Translate walau dalam mood offline still function utk translate bahasa. Recommended use from English then translate to Korean agar meaning ayat tu betul. Kalau korang keluar dari kawasan Seoul , Busan and Jeju Island , agak sukar untuk berjumpa orang bole communicate in English. kalau mana mana yang nak test speaking Korean bole try cakap dengan orang pure Local Korea, jangan menagis kalau tak paham :'')
- kalau ade yang bercuti ke Seoul then berhasrat nak ke Busan , boleh menaiki KTX train harga sekitar 60000 won (2 hours) atau menaiki Bus harga sekitar 40000 won (4-6hours)
-kalau yang berhasrat nak shopping area street tu , recommend korang belajar basic count in Korean Language, sebab tawar menawar dalam pembelian barang boleh dapat lebih murah.
-if kalau nak itinerary full , bole inbox di FB : jim shamsul